NUOHOUKSET, TULISIJAT JA HYLKIHOMMIA EDELLEEN

Edelleen on tuulet olleet koko viikon Pohjoisen ja luoteen puolelta.  Keskiviikkona tuuli kääntyi kuitenkin koiliseen ja ennusteen mukaan pysyisikin siellä, joten päätettiin kokeilla vielä hylkeenpyyntiä ihan tässä Raahen ulkomatalien luona. Hyvin edelleen jäätä Karjulasta tänne Jyryyn saakka.

Luotsitupa ja Iso-kraaseli

Vein nuohooja Vikki Matin aamusta saareen omien päivä töitteni ajaksi. Ammattimies otti asian omakseen ja kävi luotsituvan uunit ja hormit läpi yksi kerrallaan. Hormeista löytyi tosiaan yksi suomenviiri ja ylhäältä oli tippunut kiviä hormeja tukkimaan. Näitä Matti sai poistettua jonkun yläkautta, jollekkin piti tehdään hormiin reikä, että sen sai poistettua ja alimpana n. 6 metrissä ollut tiili piti rikkoa ylhäältä rautakankea köyden päässä pudottamalla. Mutta hormit saatiin kaikki auki. Hormit olivat lähes noettomia, mikä kielii siitä, että niitä ei oltu ihan hetkeen käytetty.

Tulisijat olivat muuten hyvässä kunnossa, mutta luotsiperheen huoneen tulisijan  takaseinä vaati korjaamisen. Nuohousluukkuja olin ostanut rautakaupasta, mutta näissä oli mitoitus muuttunut uunien teon jälkeen. Ei iso ero, mutta putsausluukun halkaisijassa n. 5 mm ero ja nykymitoituksen mukaiset nuohousluukut eivät sopineetkaan. Onneksi Matilla oli tiedossa erikoisliike mistä niitä saa kuitenkin vielä tilattua. Samoin uunin luukkuja uupuu vielä 3 tulisijasta ja tuvan puolella olevan puulieden kannen keittolevyt on hapristuneet huonoon kuntoon. Hyvä veto kuitenkin kaikissa tulisijoissa ja niitä lähdetään nyt vähitellen varovasti testailemaan. Matti oli hommassa vielä sen verran muutenkin mukana, että nuohosi saunan hormin ja grillikatoksen hormit samalla, kun saaressa on.

Hylkihommat

Tiistai iltana luotsituvalle saapui purjehduskouluttaja Katri Allure sailingistä, jonka kanssa yhdessä toteutamme MeriRaahen Island Hopping at Croatia! risteilyjä. Katri tuli tutustumaan hylkeenpyyntiin ja perämereen muutenkin. Ensimmäistä kertaa näillä korkeuksilla. Ensi keväälle on vähän suunniteltu, että hylkeenpyynnissä oltaisiin liikkeellä kahdella isommalla veneellä, joista toista Katri kipparoisi. Hyvin oli hyvää pyyntijäätä vielä tuossa saariston ulkopuolelle. Hylkeitä päivän aikana nähtiin kymmenkunta, ja päästiin jäälle turvallisesti vähän pyyntihommiinkin. Hyljettä ei kuitenkaan eräksi saatu tällä kertaa. Mukana metsästyksessä oli meidän lisäksi myös nuohooja Matti, joka myös ensi kertaa näin paljon vesillä yhdellä kertaa. Mies meinasikin illalla luotsituvalla, että onko normaalia, että vieläkin näin keinuttaa..

Kelluvanlaiturin paino

Nopeaa oli toiminta. Rannikon Vesirakennuksen Esa soitti eilen päivällä, että päivitä Jouni tilanne someen. Laiturin päässä pystyssä ollut paino oli saatu kaadettua sille oikeaan asentoon. Todella nopeasti reagoitu. Hatun nosto miehille.