LOKI 30

eero ja jouni

02.08. 13:15 N 12-14 m/s. Ilma 11,2 astetta merivesi + 12,3 astetta. Pilvinen sää. Metsähallituksella on käynnissä saaristossa saarten ja merenpohjan kartoitus. Taskun saaressa on kesän ajan ollut käynnissä myös hyönteiskartoitus. Lähdemmekin ruokatunnilla viemään Eeron kanssa Metsähallituksen Panua saareen kokemaan hyttysansoja. Niitä on saaressa maassa haudattuna (valk. kertakäyttöpurkkeja), Isompi astia (keltainen ämpäri) ja puussa roikkuvia pyydyksiä. Saalista on kerätty koko kesän ajan. Pyynnin jälkeen ne lajitellaan, pakastetaan ja otetaan talven aikana tutkimuspöydälle. Keli on hieman haastava. Merivesi on alhaalla edelleen yli 40 cm ja meri käy jonkin verran. Kovimmat tuulen puuskat on puolilta päivin n. 12 m/s, kun ollaan lähdössä. Matkaan lähdetäänkin Pauha veneellä, kun isommalla kalustolla laituriin ei ole mitään asiaa..

Menomatkalla saadaan kasvopesut koko porukalle. Hyvin on Eerokin oppinut kestämään pientä merenkäyntiä. Tottumiskysymys osittain. tympeä tuulenkantti kohdetta ajatellen. Joudutaankin menemään ensinnä kohti luodetta linjanmatalaan asti ja siitä sitten veneen keula vasta kohti taskua. Ei tarvi tällöin niin paljon sivuaallokossa keikkasta. Laituriin mennään suojanpuolelle. Komeasti meri purkaa taskun laiturin vieressä olevaan kiviriuttaan. Panu jää saareen ja sovitaan nouto omien töiden jälkeen tapahtuvaksi.

16:30 Tuuli yltynyt entisestään, mutta hyvin pauha veneessä riittää ominaisuudet. Nyt keskituuli 12 ja puuskat 14 m/s. korkeimmat aallot n. 1,5 metriä. Samat suunnat otettava ajolinjoiksi. Suorinta tietä matkanteko liian tympeää. Saamme Panun mallikkaasti veneen kyytiin. Kysyn matkan aikana, että onko kaikki ok ja onko minkäverran kokemusta merellä olosta? Ei kuulemma ole kokemusta, mutta nyt sitä sitten tässä karttuu. Panulla tullut enemmänkin järvillä veneiltyä. Kuulemma niin kauan kun kipparia vain hymyilyttää, niin ei hänelläkään epäilystä etteikö rantaan päästäisi. Mukava välillä ajaa avoveneellä ja hieman kun vielä on merennkäyntiäkin. I Like! Panun keikan jälkeen vielä yksi nouto iso-kraaselin saaresta ja päivä alkaakin olla paketissa. Kotona jo kello 19:50 kauppareissun jälkeen. 20:30 ollaankin jo täydessä unessa ja jäi tämä lokin päivitys tälle päivälle. Tänään onkin sitten kyytitilaus Raahen Saaristoristeilyltä klo. 13:30. Lähdemme Eeron kanssa apuveneeksi viemään asiakkaita risteilylle ja käymään iso-kraaselin saaressa. Siitä lisää tänään myöhemmin.