LOKI 27

8:17 NE 7 m/s keskituuli ja puuskat 11 m/s. Lämpötila +22,4 astetta. Koillismaalta tuulee. Aamulla ensimmäisenä tulee viestiä Taskun saaresta. ” Onko tänään kuljetuksia saariin? Täällä taskussa on hieman huono tilanne. 2 kajakkikuntaa, jotka eivät tohdi lähteä merelle kovan tuulen takia ja kajakit pitäisi palauttaa. Lisäksi saaressa perhe, jonka vene karannut yön aikana : ( ” Valitettavasti mekään emme pääse saareen avuksi isommilla veneillä, koska yöllä alkanut koillistuuli on vienyt veden mennessään. Merivesi on heti aamusta yli 20 cm miinuksella ja vedenkorkeus putoaa koko ajan. Ennusteen mukaan huomiseen iltapäivään mennessä ollaan jo lähes 50 cm miinuksella. Ohjeistan saaressa olevia ottamaan yhteyttä Raahen meripelastukseen.

11:05 Soitto taskun saaresta yhteyttä ottaneille. Väki on saaresta päässyt turvallisesti meripelastuksen toimesta takaisin maihin. Ei tarvitse nyt lähteä pienemmällä Mård veneellämme enää avuksi. Seuratkaa ennusteita. Tämä tuuli oli tiedossa jo eilen aamupäivästä. Kiinnittäkää veneet aina vaikka tupla naruilla. Jos vesi laskee ja köysi alkaa hiertämään esim. laiturin reunaan, niin on vielä toisella narulla ehkä kiinni. Helppo neuvoa, kun omasta veneestäkin tälle keväälle katkesi kovalla myrskyllä keulaköysi ja vene pyöri pelkän peränarun varassa.

13:30 Island hopping risteily starttaa Museon rannasta. Vanha yläasteen aikainen lapsuuden kaveri sattuu perheineen kyytiin. Mukava oli miestä nähdä merellä. Merivesi on jo niin alhaalla, että melkein tikapuut tarvitaan, että päästään veneen täkille. Liikkeelle lähdetään M/B Arkilla. Siinä ei kyydissä olijat kastu niin helposti, kun ajetaan vastaiselle. Keulahytti suojaa paljon verrattuna M/B Jenny veneeseen. Meriveden lämpötila pikkulahdella 22,1 astetta. Ajamme Reinilänväylää ulos ja kierrämme saarikierroksen toisin päin, kuin yleensä. Saadaan ajaa vastaiselle ja myötäiselle, eikä tarvitse niin paljon sivuaallokossa keikkua. Tuuli on hieman yltynyt. 9-11 m/s ja tuuli hakee suuntaa. Välillä tuulee koilisen lisäksi myös pohjoiselta ja illemmasta luoteelta. Hieno on pitkästä aikaa vierailla Kallan saaressa! Upea saari. Hienosti meri lyö saaren pohjoisrantaan.

15:44 Rantaudutaan Iso-kraaselin saareeen. Kahvila on vielä avoinna. Ollaan Tintin viimeisiä asiakkaita tälle viikonlopulle. Touhun viikonloppu on saaressa kuulemma ollut. Tuttu veneilijä sattuu vaimoineen myös olemaan Iso-kraaselin saaressa. Kallion Martti. Puhutaan Raahen saariston kalaluvista ja mihin Raahen kalastajainseura Ry:n lupa oikeuttaa. Samoin käydään läpi hyviä juttuja, joita saaristossa on laitettu kuntoon lähivuosina. Niistä iso kiitos kuuluu kaupungin ja seurojen lisäksi myös Raahen Voimalle, jonka lahjoitusvaroilla on saatu paljon hyvää aikaan.

16:20 Matka jatkuu pikkulahdelle asiakkaiden kanssa. Hieno päivä oli kuulemma ollut tuulesta huolimatta. Itse asiassa pieni merenkäynti ja pärskeet olivat olleet piste iin päälle tälle reissulle! Vielä Tintin ja kahvila tarvikkeiden haku Iso-kraaselista ja siitä veneellä suoraan Lapaluodon satamaan, jossa alkoi klo 18:00 kalahallin käyttäjien kokous. Uusia tuulia on luvassa vuoden vaihteessa myös kalahallin suunnalla.