Majakkaviikonloppu 2020

Pookien ja majakoiden bongausta Raahen saaristossa!

Majakkaviikonloppu 2020, Raahe

Koe 2 majakkaa ja 2 pookia saman viikonlopun aikana. Majoittuminen historiallisessa iso-kraaselin luotsituvassa. Venekuljetukset 2 päivän aikana Raahe majakalle, Nahkiaisen majakalle ja taskun pookille. Yksi kohteista, iso-kraaselin pooki sijaitseekin kätevästi luotsiaseman vieressä, jonne ruokailut ja osa majoituksista on järjestetty. Ikimuistoinen merellinen viikonloppu, joka kannattaa kanssamme kokea.

Majoitustarjous majakkaviikonlopun varanneille! Viikonloppua edeltäville ja viikonlopun jälkeisille päiville majoitustarjous 79 eur/yö/hlö. sis. aamupalan. Huom! Säävaraus. Voimakas tuuli yli 10 m/s estää vierailun nahkiaisen majakalla, joka sijaitsee ulkomerellä. Merimatka nahkiaisen majakalle kestää n. 1,5 –  2 tuntia.

Sisältö:

 • Venekuljetukset kohteisiin ja kuljetukset mantereen ja majoituspaikan välillä.
 • Kippareiden ja veneen muun henkilökunnan palvelut.
 • Täyshoito: aamupala, lounas merellä, illallinen ja iltapala
 • Majoitus uniikissa ympäristössä
 • Petivaatteet ja pyyhe
 • Perinteisen saunan
 • Alkoholittomat juomat retkien aikana
 • Oppaiden palvelut
 • Loppusiivoukset majoituspaikassa

Valtuutettu matkanjärjestäjä:
MeriRaahe.fi, Leinonen Jouni
jouni@meriraahe.fi
+358 50 434 6340
Service: Suomi, English, Svenska

Lisätietoa majakka kohteista

Iso-kraaselin luotsitupa
Luotsitupa saarelle valmistui vuonna 1857. Luotsituvassa päivysti vuoden 1865 purjehdusoppaan mukaan luotsivanhin ja kolme luotsia, joilla oli ohjauskirjat Raahen kaikille kolmelle sisääntuloväylälle. Uusi, nykyäänkin olemassaoleva ”luusitupa” rakennettiin vuonna 1909. Sen alakerrassa oli vahtitupa, toisessa kerroksessa makuutilat (vain luotsinvanhimmalla oli oma huone) ja ylimmästä kerroksesta, ”uutkiikistä”, seurattiin laivojen liikkeitä kiikarin ja kaukoputken avulla. Sieltä oli komea näköala aina Nahkiaiseen saakka. Alakerran tupa oli aseman hermokeskus, jossa oli puhelin, radiopuhelin ja kirjoituspöytä länsi-ikkunan edessä. Ikkunasta näki kauas merelle, sillä puut oli hakattu pois aina länsirannalle saakka. Mantereen puolella, kirkon tornissa oli myös tähystäjä uutkiikissä. Kun Iso-Kraaselin luotsit havaitsivat laivan tulevan, he vetivät ”flagun pookin stongiin” eli lipun pookin tankoon. Sen nähtyään kirkon tähystäjä kajautti kaupunkilaisille ”Pooki flakkaa!”, mistä tiedettiin laivan olevan tulossa satamaan.

Iso-Kraaselin pooki
Iso-Kraaselin nykyinen pooki rakennettiin vuonna 1852. Saarella oli jo aiemmin ollut tunnusmajakka ja luotsitupa. Uuden pookin piirsi Pohjanmaan merenkulkupiirin johtaja Albin Stjerncreutz. Pookin vesikaton läpi jatkuva sydänpuu muodostaa rakennuksen huipulle yli kahden metrin korkuisen salon, jota käytettiin merkinantomastona. Rakennelman korkeus merenpinnasta on 25 metriä ja maanpinnasta 18 metriä. Pookin merenpuoleiset seinät ovat valkoiset, muut osat ovat punaiset. Iso-Kraaselin pooki ja Raahen vanhan kirkon torni muodostivat yhdessä tärkeän linjauksen väylistä keskimmäiselle eli lännestä kaupunkiin johtavalle väylälle.

Taskun pooki
Taskun saarella sijaitsee Taskun pookina tunnettu tunnusmajakka, merenkulun apuväline, jonka silloinen Luotsilaitos rakennutti vuonna 1853. Pookin suunnitteli albin stjerncreutz Tunnusmajakka on edelleen pystyssä, ja Merenkulkuhallitus luovutti sen vuonna 1983 Raahen kaupungin hallintaan. Kaupunki vastaa myös tunnusmajakan ylläpidosta. Pooki on rakennettu ympärysmitaltaan puolitoistametrisen keskuspilarin varaan. Pookin pohja on neliön muotoinen, ja seinät jatkuvat noin puoliväliin asti suorina. Puolivälistä ylöspäin huippu on katkaistun pyramidin muotoinen. Huippumerkkinä on puinen risti, joka kohoaa 19,2 metriä merenpinnan yläpuolelle. Pookin seinät ovat okrankeltaisia.
Taskun saarella on ollut jo aiemmin tunnusmajakka, mutta sen kokoa tai ulkonäköä ei tunneta. Taskun pooki on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus.

Raahe majakka (Raahe kasuuni)
Majakka on pohjamajakka ja se on rakennettu Oulun öljysatamassa samaan aikaan kuin Oulu1, Oulu 2 ja Oulu 3 eli vuonna 1965. Majakka sijaitsee Raahen poijuväylän suulla. Majakassa oli alun perin asetyleenikäyttöinen valolaitteisto, joka on myöhemmin muutettu aurinkoenergialla toimivaksi. Valon kantomatka on 10,8 meripeninkulmaa. Majakan korkeus merenpinnasta 22 meträ. Väritys perinteinen puna/valk. Valo: Fl(2) Y 10s.
Majakka on päästänyt ääniä, jotka muistuttavat vähän huhuilua tai laivan sumutorvea. Majakkaa onkin kutsuttu Viheltimeksi.

Nahkiainen
Raahen majakka Nahkiainen, on pohjamajakka eli kasuuni. Se on rakennettu Oulussa Rauma-Repolan telakalla ja hinattiin paikalleen vuonna 1955. Majakkatornin pystyttäminen kuitenkin viivästyi huonojen sääolosuhteiden vuoksi ja majakan valo syttyi ensimmäisen kerran vasta 31.8.1956. Polttimon sytytti tuolloin merenkulkuhallituksen luotsi- ja majakkaosaston päällikkö Elis Elo. Majakan valonkorkeus on 28 m. Siinä oli alun perin diopterinen valolaitteisto, jonka valonkanto oli 20 meripeninkulmaa eli 37 km ja se toimi kauko-ohjauksella. Vuonna 1959 loistolaite varustettiin aurinkoenergialla toimivalla aurinkoventtiilillä ja muutettiin automaattiseksi. Nykyisin majakan valonkanto on 9,7 meripeninkulmaa, ei 17,9 km. Majakka sijaitsee Raahen poijuväylän suulla. Majakka on väriltään punavalkoinen ja sen huipulla on helikopterin laskeutumisalusta. Raahen kaupungin rannasta on matkaa kasuunille noin 7 merimailia, eli noin 13 km.

Lyhyesti
 • Aika: La 29.08. klo 9:30 – Su 30.08. klo 18:00
 • Lähtö: museonrannasta, osoitteesta Rantakatu 33, 92100 Raahe
 • Alukset: M/B Arkki ja M/B Jenny
 • Hinta: 335 euroa/aik. Lapset 250 eur
Ilmoittaudu mukaan
Ota yhteyttä tai varaa matka

varaukset/myynti
Jouni Leinonen
jouni@meriraahe.fi
puh. 050 4346340

Viimeisimmät lokimerkinnät